Борислав Екзархов е един от най-изявените представители на сладкарската гилдия. Професионалната си квалификация придобива в Техникум по обществено хранене, София (1990 г. и 1993 г.), в Колеж по туризъм, Варна (1991-1994 г.), специалност „Управител на хотел и ресторант“ и в Университета за национално и световно стопанство, София (1995 г.), специалност „Икономика […]
Шеф Ради Стамболов и неговата рецепта за щастлив ден: Уверете се, че никой не ви наблюдава. Отпуснете раменете. Притиснете парченце шоколад, от любимия ви, между езика и небцето. Само не бързайте. Разлива се плътен, гъст като мед, елексир. И помнете. Не се отхапва. Шоколадът се отчупва с ръка. […]
Обръщайки се назад във времето осъзнавам, че изборът ми на професия не е случаен, а може би е ген – аз съм трето поколение хлебар. Печивата и любовта ми към хлебарството и сладкарството са моята душа.
Мария Озтюрк е родена в Габрово, България. Завършва Дърворезба в Художественото училище в Трявна и Скулптура във Великотърновският Университет. Специализира Педагoгика на Изобразителното изкуство. След дипломирането си, преподава рисуване в родния си град. От 16 години Мария е омъжена и живее в Истанбул. Няколко години работи в Ателието за […]
Chef Пламен Бранков е един от младите, иновативни и многообещаващи сладкари в България. Работи като главен готвач в столични заведения и хотели, паралелно с това развива и уменията си в сладкарството. Следвайки страстта си към десертите, посещава десетки курсове и специализации. Известен е с любовта си към […]
Ирина Купенска открива любовта си към сладкарството през 2008 година, а блогът й Sunshine’s kitchen се радва на много почитатели. През 2012-та година заминава за Лондон в търсене на професионална квалификация и се дипломира като майстор-сладкар в престижното училище Le Cordon Bleu. Следващите години работи в 5-звездния хотел […]
Chef Дария Русанова започва да се занимава със сладкарство през 2013 година съвсем на шега. Преминава обучение в Академия 5 Звезди към Гранд Хотел София, след което създава сладкарска линия в собственото си заведение в центъра на Русе. Първоначално се насочва към традиционни рецепти, но впоследствие развива уменията […]
Катерина Рангелова започва заниманията си със сладкарство като хоби, което постепенно издига до професионално ниво. Посещава редица обучения и мастър класове на най-добрите български и редица чуждестранни сладкари, както и сертифицирано обучение на известната парижка школа LeNotre. Има 6-годишен опит в в провеждането на сладкарски курсове, демонстрации […]
Иван Александров е изключително талантлив майстор-сладкар, който от няколко години работи в Лондон и прави истински шедьоври на сладкарското изкуство. Кулинарното му пътешествие започва преди повече от 15 години в Техникума по обществено хранене в Банкя, а там по случайност (и за щастие) е разпределен в профил „Сладкарство“. […]
Йоана Петрова е автор на кулинарен блог – Кулинарно – в кухнята с Йоана, професионален сладкар, любител на виното, майка и изследовател на храната и нейното приготвяне. 2008 г. стартира кулинарния си блог “Кулинарно – в кухнята с Йоана” 2010 г. започва професионално да се занимава с кулинария и […]