Pastry Chef

Юри Балталийски

Chef Юри Балталийски е сладкар с над 30 години опит, от които по-голямата част в международна верига хотели в чужбина.

 

През далечната 1991 завършва престижния Кулинарен колеж в Москва.

 

Кариерата си стартира година по-късно в международната хотелиерска компания Chez Louis International.

 

Най-голям опит и развитие придобива в хотел Hilton International.

 

В продължение на 20 години в позицията на корпоративен сладкар е бил ангажиран с обучението и въвеждането на стандартите на компанията  за Европа, Близкия Изток и Африка.

В кариерното му развитие се вписват откриването на 14 нови хотела на компанията.

 

През 2018 е поканен като консултант за развитието на нови десерти за Alshaya Dubai и назначен на позицията Food Development Manager, отговарящ за брандовете като Veranda, Café Coco and Bouchon Bakery by Thomas Keller, включително Starbucks, The Cheesecake Factory, P.F. Chang’s, Shake Shack, IHOP, Babel, Raising Cane’s and Pizza Express.

 

Същата година  е поканен за жури в Coupe du Monde de la Pâtisseriе в Torino, 2018.

 

Най-голямата страст в сладкарското изкуство на chef Юри Балталийски е шоколадът, с който печели престижни отличия в цял свят.

Освен шеф сладкар, той е и треньор, който е обучил стотици млади професионалисти, насочили се към сладкарството.

 

Юри Балталийски е златен медалист в редица престижни международни кулинарни състезания.

 

Сред тях се отличават:

 

  • Златен медал на Singapore Salon Culinary Olympic
  • Златен медал и абсолютен победител на Martin Braun Cup Pastry Chef of the Year (ноември 2000 г.)
  • Златен медал на международния конкурс Gastrohradec в категорията „Празнична торта и petit-fours“ (април 2006 г.)
  • Златен медал от F&B Masters Cup Hilton Worldwide в Берлин (ноември 2011 г.)
  • Златен медал от IKA Culinary Olympic Erfurt (октомври 2012)

 

През 2016 chef Балталийски е жури в кулинарния формат на NOVA, „Bake Off: най-сладкото състезание“.

 

След дългогодишното си пребиваване в чужбина, chef Юри решава да се завърне на родна земя и  да създаде своя сладкарница – Quince’s Patisserie, с която да разнообрази и развива кулинарната култура в България.

 

Лектор на курсовете

Начало Име Детайли Местоположение Цена Статус
09.11.2023

МЛАД СЛАДКАР НА БЪЛГАРИЯ 2023

бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
09.11.2023

ШАМПИОНАТ ЗА ВИТА БАНИЦА

бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
08.11.2023

СЛАДКАР НА БЪЛГАРИЯ 2023

бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
09.11.2023

ДЕКОРАТОР на БЪЛГАРИЯ 2023

бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.