Майстор Хлебар

инж. Светлана Генова

Обръщайки се назад във времето осъзнавам, че изборът ми на професия не е случаен, а може би е ген – аз съм трето поколение хлебар. Печивата и любовта ми към хлебарството и сладкарството са моята душа.

 

Завършила съм УХТ – гр. Пловдив специалност „Технолог по хлебни и сладкарски технологии”. Повече от 10 години работих в промишлените предприятия за производство на хляб и хлебни изделия /Хлебозаводи/, където придобих много знания и опит.

 

През 1992 г. имах смелостта и шанса да премина в частния бизнес като управител на частни пекарни. Попаднах в Датска пекарна, където се потопих в морето на голямото разнообразие на тъмни, диетични и специални хлебни изделия и нови технологии.

 

Натрупах и много мениджърски опит в управление на малкия бизнес и после развих собствен, като го съчетавах с преподавателска дейност в Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии.

 

Да си учител е „благословия” е казал народа, а да преподаваш на децата хлебарство и сладкарство е двойна благословия. Благородна и отговорна професия. За да си добър учител е нужен талант, знания и умения, особено, когато става въпрос за насъщния.

 

Необходимо е постоянство да се развиваш в професията, да научаваш новостите в нея, да обогатяваш знанията си , за да отговориш на съвременните тенденции в професионалното образование. Завърших втора специалност „Управление на качеството в ХВП” – много актуална в момента, във връзка с безопасността на храните и  възможности за консултиране и проектиране на заведения, пекарни, цехове и др.

 

За да си в крак с новите тенденции в професията трябва непрекъснато  да се развиваш и обучаваш.

Преминала съм обучения по проекти в Белгия, Австрия и Франция, където се запознах  с традициите и новаторството в сладкарството, шоколатиерството и хлебарството.

 

Натрупаният опит в годините ми даваше нови възможности да показвам и да предавам знанията си и опита на много хора: обучения на курсисти от обучителни центрове и академии, публикации в кулинарни списания, участия в кулинарни предавания,  участие в проекта „Изпечи с любов”, много проекти на МОН с учениците и вече 3 години съм основен преподавател за обучение и сертифициране на служители и работници от Billa BG.

 

Вече 35 години в професията… Всичко, което правя, го правя с любов и душа и се чувствам удовлетворена.

 

Ако трябва отново  да избирам не бих се поколебала и бих избрала отново тази благородна професия.

Лектор на курсовете

Начало Име Детайли Местоположение Цена Статус
13.01.2025

ПРОФЕСИОНАЛЕН ИНТЕНЗИВЕН КУРС ЗА СЛАДКАРИ – Януари 2025

ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 2,890.00 лв. вкл. ДДС 10 Свободни места
ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 2,890.00 лв. вкл. ДДС 10 Свободни места
30.11.2024

Традиционна българска баница със Светла Генова

ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 200.00 лв. вкл. ДДС 4 Свободни места
ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 200.00 лв. вкл. ДДС 4 Свободни места
09.09.2024

ПРОФЕСИОНАЛЕН ИНТЕНЗИВЕН КУРС ЗА СЛАДКАРИ – Септември 2024

ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 2,890.00 лв. вкл. ДДС Изчерпани места
ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 2,890.00 лв. вкл. ДДС Изчерпани места
20.04.2024

Великденски козунаци със Светла Генова и Ради Стамболов – 20 април

ул. „д-р Петър Димков“ 1632, ж.к. Овча купел 2, Sofia, Bulgaria - Gavrosh Gourmet 195.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
ул. „д-р Петър Димков“ 1632, ж.к. Овча купел 2, Sofia, Bulgaria - Gavrosh Gourmet 195.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
16.12.2023

Празнични баници и коледни сладкиши със Светлана Генова

ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 210.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 210.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.