Борислав Екзархов е един от най-изявените представители на сладкарската гилдия.
Професионалната си квалификация придобива в Техникум по обществено хранене, София (1990 г. и 1993 г.), в Колеж по туризъм, Варна (1991-1994 г.), специалност „Управител на хотел и ресторант“ и в Университета за национално и световно стопанство, София (1995 г.), специалност „Икономика в туризма“.
Специализира при Вилхелм Хендел – Майстор-сладкар в хотел „Шератон“, Виена и кафе „Централ Пале Ферстал“ (1996 г.), а по-късно – италианска кухня в „Школа Албегиера Ди Ресторанте Ди Серамацони“, Италия (2008 г.).
Започва кариерата си в хотел „Шератон“, София през 1991 г. като сладкар.
Пет години по-късно заема поста Главен сладкар. Борислав Екзархов споделя, че работата в хотел „Шератон“ освен голяма чест, е била и голяма отговорност – да задоволи вкусовете на известни гости, като крал Густав (Швеция), принцеса Анна (Великобритания), крал Хуан-Карлос (Испания), кралица Беатрикс (Холандия), президентът на САЩ Бил Клинтън, канцлерът Хелмут Кол (Германия) и много други светски персони, посетили България в периода до 2002 г. Отговаря за създаването на десертите на авиокетъринга на Луфтханза, Бритиш Еъруейс и Австрийските авиолинии.
През годините, Борислав Екзархов поема различни предизвикателства с цел да усъвършенства способностите си и да придобие нови умения. През 1998 г. започва собствен бизнес с марката „Арт Микс“ и за няколко години успява да я развие до печелившо начинание.
През 2003 г. отваря врати Арт-кафе „Далида”.
Бил е консултант по качеството на известни ресторанти, вериги за хранене и хотели като „Вила Кафе”, „Марая”, хотел „Мария Луиза”, Гранд-хотел „София“, ресторанти „Виктория“, кафе „Лаваца“, ресторант „Асеневци” – Велико Търново и др. Работи като Главен сладкар в „Карнивал Круиз“ от 2005 до 2007 г., хотел „Шератон“ в Познан, Полша 2008-2009 г. и „Фред Олсен Круиз“ 2009-2011 г., което му дава възможност да придобие богат опит, да срещне кулинарни експерти от цял свят и да обогати портфолиото си от кулинарни рецепти. От 2011 г. отговаря за разработването и реализирането на десертното меню на всички ресторанти от веригата „Виктория“.
През 2014 г. започва съвместна дейност с Ради Стамболов в „Гаврош Гурме”– фирма с 15-годишен опит. В портфолиото на фирмата се отличават проекти като Галактически сладолед с течен азот и Торта от бъдещето с 3D визуализация.
”Трансформации” е проект, свързан с трансформирането на нетрадициони за сладкарството храни в изкусителни десерти, с представяне в София, Стара Загора, Варна и Пловдив.
Борислав Екзархов е член на Евроток България от създаването й, и член на контролния съвет от 2010 г.
През септември 2015 г. учредява Pastry Club Bulgaria заедно с Ради Стамболов
През май 2017 г. учредява Pastry Academy заедно с Ради Стамболов.
От 2011 г. е член на журито на Националната Кулинарна Купа на България, организирана от Българска Асоциация на Професионалните Готвачи в категория Най-добър Сладкар, както и член на журито на първото дефиле „Дизайнерски торти”през 2012 г.
Начало | Име Детайли | Местоположение | Цена | Статус |
---|---|---|---|---|
19.10.2024 | Авангардни веган и кето десерти – двудневен курс |
480.00 лв. вкл. ДДС | 7 Свободни места | |
09.09.2024 | ПРОФЕСИОНАЛЕН ИНТЕНЗИВЕН КУРС ЗА СЛАДКАРИ – Септември 2024 |
ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България | 2,890.00 лв. вкл. ДДС | Изчерпани места |
10.02.2024 | Френски макарони – Валентинки с chef Борислав Екзархов |
220.00 лв. вкл. ДДС | Този курс е приключил! | |
08.01.2024 | ПРОФЕСИОНАЛЕН ИНТЕНЗИВЕН КУРС ЗА СЛАДКАРИ – Януари 2024 |
ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България | 2,890.00 лв. вкл. ДДС | В момента няма свободни места. |
02.12.2023 | Френски макарони – „Весела Коледа с Valrhona“ с chef Борислав Екзархов |
ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България | 220.00 лв. вкл. ДДС | Този курс е приключил! |