Pastry Chef

Борислав Екзархов

Борислав Екзархов е един от най-изявените представители на сладкарската гилдия.

Професионалната си квалификация придобива в Техникум по обществено хранене, София (1990 г. и 1993 г.), в Колеж по туризъм, Варна (1991-1994 г.), специалност „Управител на хотел и ресторант“ и в Университета за национално и световно стопанство, София (1995 г.), специалност „Икономика в туризма“.

 

Специализира при Вилхелм Хендел – Майстор-сладкар в хотел „Шератон“, Виена и кафе „Централ Пале Ферстал“ (1996 г.), а по-късно  – италианска кухня в „Школа Албегиера Ди Ресторанте Ди Серамацони“, Италия (2008 г.).
Започва кариерата си в хотел „Шератон“, София през 1991 г. като сладкар.
Пет години по-късно заема поста Главен сладкар. Борислав Екзархов споделя, че работата в хотел „Шератон“ освен голяма чест, е била и голяма отговорност – да задоволи вкусовете на известни гости, като крал Густав (Швеция), принцеса Анна (Великобритания), крал Хуан-Карлос (Испания), кралица Беатрикс (Холандия), президентът на САЩ Бил Клинтън, канцлерът Хелмут Кол (Германия) и много други светски персони, посетили България в периода до 2002 г. Отговаря за създаването на десертите на авиокетъринга на Луфтханза, Бритиш Еъруейс и Австрийските авиолинии.

 

През годините, Борислав Екзархов поема различни предизвикателства с цел да усъвършенства способностите си и да придобие нови умения. През 1998 г. започва собствен бизнес с марката „Арт Микс“ и за няколко години успява да я развие до печелившо начинание.
През 2003 г. отваря врати Арт-кафе „Далида”.

 

Бил е консултант по качеството на известни ресторанти, вериги за хранене и хотели като „Вила Кафе”, „Марая”, хотел „Мария Луиза”, Гранд-хотел „София“, ресторанти „Виктория“, кафе „Лаваца“, ресторант „Асеневци” – Велико Търново и др. Работи като Главен сладкар в „Карнивал Круиз“ от 2005 до 2007 г., хотел „Шератон“ в Познан, Полша 2008-2009 г. и „Фред Олсен Круиз“ 2009-2011 г., което му дава възможност да придобие богат опит, да срещне кулинарни експерти от цял свят и да обогати портфолиото си от кулинарни рецепти. От 2011 г. отговаря за разработването и реализирането на десертното меню на всички ресторанти от веригата „Виктория“.

 

През 2014 г. започва съвместна дейност с Ради Стамболов в „Гаврош Гурме”– фирма с 15-годишен опит. В портфолиото на фирмата се отличават проекти като Галактически сладолед с течен азот и Торта от бъдещето с 3D визуализация.
”Трансформации” е проект, свързан с трансформирането на нетрадициони за сладкарството храни в изкусителни десерти, с представяне в София, Стара Загора, Варна и Пловдив.
Борислав Екзархов е член на Евроток България от създаването й, и член на контролния съвет от 2010 г.

През септември 2015 г. учредява Pastry Club Bulgaria заедно с Ради Стамболов

През май 2017 г. учредява Pastry Academy заедно с Ради Стамболов.

От 2011 г. е член на журито на Националната Кулинарна Купа на България, организирана от Българска Асоциация на Професионалните Готвачи в категория Най-добър Сладкар, както и член на журито на първото дефиле „Дизайнерски торти”през 2012 г.

Лектор на курсовете

Начало Име Детайли Местоположение Цена Статус
09.11.2023

МЛАД СЛАДКАР НА БЪЛГАРИЯ 2023

бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
09.11.2023

ШАМПИОНАТ ЗА ВИТА БАНИЦА

бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
08.11.2023

СЛАДКАР НА БЪЛГАРИЯ 2023

бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
09.11.2023

ДЕКОРАТОР на БЪЛГАРИЯ 2023

бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
бул. „Цариградско шосе“ 147, Sofia, Bulgaria 0.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
22.04.2023

Възраждането на Еклерите с chef Борислав Екзархов – 22 Април

ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 180.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 180.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.