Гост лектор - Майстор Хлебар

Пресиян Петров

Пресиян Петров е влюбен в житата и хляба покрай дядо си, опитен селекционер на пшеница. С изкуството на квасения хляб се занимава професионално повече от 6 години, през които навлиза в тайните на живите ферментации, учи се от най-големите имена в света, преподава на стотици ученици.

 

Заедно с брат си Теодор създават „Братя Хлебари“ – пекарна, мисия и идея за изкуството да се създава хляб. Ръководят  „Училището по хлебарство и ферментации“, където въвеждат всеки желаещ в света на живите ферментации. Учат хората да творят със сърцата и ръцете си, без да се интересуват от догми и заблуди.

 

Опит

Шеф Пресиян Петров започва работа още много млад в „Житна перла“- Велико Търново, продължава в софийските хлебарници „Слънце и луна“, „Пекарната“  – основател и главен хлебар, „Ананда“  – главен хлебар и преподавател. През април 2013 основава заедно с брат си „Братя Хлебари“ в София, където е главен хлебар и преподавател.

 

Стажове и специализации

Професионалният опит на шеф Пресиян Петров включва стажове и специализации при най-големите имена  в света.

 

Започва от известния майстор-хлебар Бен Глайд в At Petit Troits Pain, Saint Julien de Jonzy, Франция през лятото на 2012 г. „Работехме бавно само на стайна температура, само с органични продукти, биодинамични брашна смляни в най-добрата мелница, с дървени нощви. Пекарната му от 1793 година спазваше старите традиции в занаята“ – разказва Пресиян.

 

През май 2013 отива в Южна Корея и специализира корейска традиционна ферментация – нурук и оризова ферментация, производство на оризово вино и работа с корейска пшеница и ечемик в Бьоронг.

 

Канят Пресиян в Австрия, за да се увери лично защо техните мелници се славят като едни от най-добрите в света. Обменя опит и с хлебарници в Унгария.

 

Следва Международен хлебарски курс в Швеция през август 2014 г., където изучава изкуството за приготвяне на хляб с квас и работата с органично брашно и каменна мелница в био ферма Холма. „Бяхме при най-добрия майстор на хляб в Швеция – Манфред Еноксон, който преподава в тамошния институт по хлебарство. Бяхме в биодинамична ферма с майстор Бешъм Сугрим, където според принципите на антропософията се отглеждаха стари сортове пшеница, лимец, емер, спелта и ечемик. Там се правеха само хлябове с квас и дълга ферментация, и хората с които се обучавахме и обменяхме опит бяха от близо 10 националности.“ – спомня си Пресиян.

Отиват и в Дания. Там контактуват с готвачи, които работят в най-добрия ресторант на света – “Нома”. Неговият създател Рене Редзепи буквално е променил целия кулинарен свят.

„Занесохме им от нашия хляб семолина – на 11 дена. В продължение на 20 минути те похапваха и не обелиха и дума. Накрая един промърмори “Хлябът е леко старичък, вчерашен ли е?”
Настана голяма веселба, като разкрихме истината. Дори ни увериха, че този хляб има място на масите на световни ресторанти.“ – разказва Пресиян.

 

 

В края на 2014 г се връща в Южна Корея за стаж в хлебарница Artisan Bakers в Сеул, където работи в екип с хлебари на световно ниво.

 

Шеф Пресиян Петров е победител в състезанието по корейска кухня Delicious Seoul Story 2011, Южна Корея с компания “CJ”.

 

„Когато правим Хляб, ние винаги го правим с идеята как Хляба да стане най-доброто което може да бъде. Това не е наша оценка, а на нашите Учители като Майстор Хамелман, Майстор Сугрим, Майстор Мо, Майстор Глайд, Майстор Колвин, Майстор Гуера и много други.“

Лектор на курсовете

Начало Име Детайли Местоположение Цена Статус
28.10.2017

Модерни Хлябове – въведение

ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 300.00 лв. 200.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 300.00 лв. 200.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
21.10.2017

Пълнозърнести Хлябове – въведение

ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 150.00 лв. 100.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 150.00 лв. 100.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
14.10.2017

Селски Хлябове – въведение

ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 150.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.
ул. „Церова Гора“ 12-14, София, България 150.00 лв. вкл. ДДС В момента няма свободни места.