Детайли за курса
НАЦИОНАЛНА КУЛИНАРНА КУПА БЪЛГАРИЯ 2023
8-10 Ноември 2023, Интер Експо Център, София
СЛАДКАР НА БЪЛГАРИЯ 2023
Информация и правила за участие
ПРОГРАМА
8 Ноември Регистрация и техническа конференция
8-10 Ноември Състезателни дни
10 Ноември Гала вечер и награждаване на победителите от различните категории
Достъп до Интер Експо Център, София:
09:30 – 18:00 за всички участници
10:00 – 18:00 за всички посетители
РЕГИСТРАЦИЯ
Състезателите могат да участват в повече от една категория.
Организаторите си запазват правото да откажат регистрация, когато се достигне максималния брой от 12 участинка за тази категория.
При записване на повече от максималният брой ще бъде организиран елиминационен кръг.
На 16.08.2023 ще бъде обявена дата, място и условия за провеждането му.
Подаването на заявление за участие предполага, че всички състезатели са наясно и приемат правилата на състезанието.
Регистрацията става само онлайн, на сайта на Pastry Academy: www.pastry.bg
Начало на регистрацията 15 Май 2023
Краен срок за регистрация 15 Август 2023
Цена за участие 240 лв.
За повече информация: Chef Ради Стамболов, e-mail: rstambolov@gmail.com
ЖУРИ
Състезанието ще се проведе и журира при стриктно съблюдаване на правилата на Световната Асоциация на Готварските Гилдии /WACS/. Всяка категория ще бъде оценявана от професионално жури в състав (по азбучен ред):
СЪОРГАНИЗАТОРИ
Българска Асоциация на Професионалните Готвачи (БАПГ)
СЛАДКАР НА БЪЛГАРИЯ 2023
ИНДИВИДУАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА СЛАДКАРИ
НАГРАДЕН ФОНД
1 място – 5 000 лв.
2 място – 1 500 лв.
3 място – 500 лв.
Тема: Български зимни празници и традиции
Вдъхновение: Андреевден, Никулден, Коледа, Сурва и Кукери
Задължителни продукти: зърнено-житни култури (пшеница, царевица, ориз, ечемик, ръж, овес, просо и др.)
Задължително е използването на поне един от горните продукти.
Задължителни плодове: тиква, дюля, круша и слива.
Задължително е използването на поне един от горните плодове.
Важи за трите практически кръгоа на състезанието!
Всеки участник ще разполага с индивидуален оборудван кухенски бокс, който включва:
Хладилна маса за гастро норми 1/1, две неутрални маси, конвектомат, мивка, индукционен котлон, планетарен миксер, количка с тави и решетки 60/40 , фризер, стелаж и касероли с различна вместимост.
В залата ще има и обща зона, която ще е оборудвана с:
Термомиксер, два кухненски робота, шоков замразител (бласт-чилър), двоен индукциoнен котлон, количка за тави, пасатори. Темперираща машина с черен шоколад.
СТРУКТУРА НА СЪСТЕЗАНИЕТО:
Участниците в съревнованието за “Най-добър сладкар на България“ ще преминат задължително през четири кръга.
Участникът с най много точки печели състезанието, титлата и голямата награда.
ПЪРВИ КРЪГ – 30 % от общата оценка
Шоколадова скулптура (showpiece) и шоколадови бонбони
Продължителност на приготвянето: 120 минути
Парамерти на скулптурата (the showpiece):
Височина – мин. 60 см, макс. 100 см.
Използването на нехранителен материал (напр. метални конструкции, стиропор и др.) е забранено и ще бъде санкционирано.
Условия за представяне на шоколадовите бонбони:
Предварително подготвен един вид бонбон – 24 бр.,
от които 12 бр. за презентация,
12 бр. за дегустация от журито
Презентират се заедно c фигурата от шоколад (the showpiece). Експонатите от този кръг се приготвят предварително и донасят на елементи. Завършват се на място по време на състезанието.
КРИТЕРИИ за ОЦЕНЯВАНЕ:
Шоколадова скулптура
- Съответствие/Разбиране/Овладяване на темата
- Баланс и хармония, пропорционалност на елементите
- Артистични/креативни умения
- Комплексността на различните използвани техники/методи
- “Уау“ефект/Оригиналност
- Обща хигиена и чистота на работното място
- Организация на материали и продукти
- Професионализъм
Бонбони
- Презентация – качество на кристализацията на какаовото масло/шоколад и умения на изработка на черупка
- Вкус – използване на зададените задължителни компоненти и тема
- Текстура/и
- Креативност/декорация
За възникнали въпроси в тази категория:
Chef Юри Балталийски, e-mail: youribaltaliyski@yahoo.com, Chef Павел Павлов, e-mail: pavel@lafeve.shop
ВТОРИ КРЪГ – 30 % от общата оценка
Ресторантски десерт
Приготвен в 6 индивидуални порции, 100-150 г всяка.
Продължителност на приготвянето: 180 минути
Всеки десерт трябва да бъде сервиран в отделна чиния.
Участниците подсигуряват сами продуктите, по предварително направена от тях рецепта.
Донасят нужните им специфични инструменти и посудa, (ако има такива).
Не се позволява внасянето на заготовки.
Всичко трябва да е направено на място.
КРИТЕРИИ за ОЦЕНЯВАНЕ:
- Съответствие, разбиране и пресъздаване на темата
- Визия и общо впечатление
- Вкус – използване на зададените задължителни компоненти
- Креативност/Декорация
- Обща хигиена чистота на работното място
- Организация на материали и продукти
- Професионализъм
За възникнали въпроси в тази категория: Chef Павел Павлов, e-mail: pavel@lafeve.shop
ТРЕТИ КРЪГ – 30 % от общата оценка
Коктейлен десерт – петифури
Изработва се един вид по избор, като всяка петифура трябва да е 10-20 г.
Необходими са 24 броя,
от които 12 бр. за презентация
и 12 бр. за дегустация на журито.
Продължителност на приготвянето: 120 мин.
Участниците подсигуряват сами продуктите, по предварително направена от тях рецепта.
Донасят нужните им специфични инструменти и посудa, (ако има такива).
Не се позволява внасянето на заготовки.
Всичко трябва да е направено на място.
КРИТЕРИИ за ОЦЕНЯВАНЕ:
- Съответствие, разбиране и пресъздаване на темата
- Визия и общо впечатление
- Вкус – използване на зададените задължителни компоненти
- Креативност/Декорация
- Обща хигиена чистота на работното място
- Организация на материали и продукти
- Професионализъм
За възникнали въпроси в тази категория: Chef Евгени Филчев, е-mail: gimmi@abv.bg
ЧЕТВЪРТИ КРЪГ – 10 % от общата оценка
Писмен тест
с продължителност 15 минути
Теоретичен писмен тест, който ще включва отворени въпроси, свързани с основни техники в сладкарското изкуство.
С цел прозрачност, въпросите за теоретичния изпит ще бъдат подадени от членове на журито в деня на състезанието, непосредствено преди изпита.
За възникнали въпроси в тази категория: Chef Борислав Екзархов, e-mail: bobyexarhov@yahoo.com
Кандидатствайте за участие като изпратите вашите данни: